Tommi Tuominiemi

Valmennustausta (vuodet, koulutus, joukkueet, lajit, tasot, saavutukset jne.).

Valmennustaustaltani olen ”puhdas” ringettevalmentaja. Olen toiminut lajin parissa 90-luvun alkupuolelta ja kokemusta on karttunut jokaisesta ikäluokasta luistelukoulusta aina maajoukkueeseen saakka. Juuret löytyvät Tuusula Ringetestä ja ensimmäisen virallisen valmennuspestini solmin Tikkakosken Tikan divarijoukkueen valmennustiimiin 1996. Lisäksi olen toiminut valmentajana Järvenpään Haukoissa. Jäädessäni pois maajoukkuetoiminnasta 2010 aloitin uudelleen junioriohjaajana tyttärieni kautta Tuusulan F-junioreissa ja tällä hetkellä toimin Haukoissa C-joukkueen valmentajana. Ringetteliiton koulutukset olen kahlannut läpi ja ringeten Huippuvalmentajatutkinnon suoritin 1998. Olen saanut olla mukana hienoissa joukkueissa ja mukaan on tarttunut aikuisten tasolta SM kultaa 2000, 2001, pronssia 2002, 2010 sekä MM-kultaa 2004, 2007, 2010.

 

Miten olet päätynyt ringettevalmentajaksi?

Siskoni Anu aloitti aikanaan ringetteharrastuksen kultaisella 80-luvulla ja isäni lähti heti aktiivisesti Tuusulan Palloseuran ringettetoimintaan mukaan. Alkuun treenasin omien kiekkotreenien lisäksi ringettetreenit ja siitä siirryin pikkuhiljaa enemmän ohjaavaan rooliin ja luistelukoulun vetäjäksi. Oman kiekkouran päätyttyä 1996 oli luontevaa jatkaa jäähalliharrastusta valmentajana. 

 

Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?

Pysyn rauhallisena painetilanteissa ja haluan uskoa kaikista ihmisistä hyvää. Uskon vahvasti valmennuksessa tiimityöhön eli joukossa viisaus tiivistyy. Kokemus on tuonut perspektiiviä asioihin ja kasvattanut omaa treenipankkia niin jäällä kuin kaukalon ulkopuolellakin. 

 

Tavoitteesi valmentajana? Mitä haluat saavuttaa / minne haluat yltää? Missä asioissa haluat kehittyä? 

Saan motivaatiota siitä, että näen pelaajien kehittyvän. Parhaimmillaan kehitys sytyttää pelaajalle liekin entistä intohimoisempaan harjoitteluun, jonka jälkeen ei voi tapahtua kuin hyviä asioita. Haluan olla tukemassa uusia ja valmennusvuosiltaan tuoreempia ohjaajia ja valmentajia, jotta lajin pariin saadaan lisää hyviä ihmisiä. Teinit pitävät tällä hetkellä Haukoissa hereillä eli haluan pysyä ajan hermolla niin henkisten kuin fyysisten ominaisuuksien kehittämisessä. 

 

Kuvaile valmennusfilosofiaasi. Mitä asioita pidät tärkeimpinä? Mihin ja millä keinoin pyrit valmennuksessasi? 

Ehdottomasti enemmän ”erkkaa” kuin ”summasta”! Haluan valmentajana olla luomassa ilmapiiriä, jossa jokaisella on turvallista yrittää omien rajojensa rikkomista. Tätä varten tarvitaan toimivaa vuoropuhelua valmennettavien ja valmennuksen kesken ja toisaalta myös yhdessä sovittuja pelisääntöjä ja tavoitteiden asettamista. Tarpeen tullen olen tiukka ja ”omaan pesään pissimisen” suhteen ehdoton. Eli joukkue ensin! Haluan keskittyä vahvuuksien vahvistamiseen ja uskon vahvasti positiivisen palautteen voimaan.

 

Kerro yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistasi valmentajana. 

Valmennuksellisesti mieleenpainuvin projekti on ollut Ottawan MM-projekti 2007. Mieleenpainuvin hetki on edelleen kirkkaana mielessä eli Anne Pohjolan jatkoaikamaalin jälkeen jäällä juostessani takaraivoon hiipinyt ajatus: ”Ettei vaan ollut aluemaali…”. Ei onneksi ollut! 

 

Mitä oppeja olet saanut toisilta ringettevalmentajilta? Onko sinulla ollut valmennuksellista ”oppi-isää”?

Vuosien saatossa olen tavannut hienoja ja täysin erityylisiä valmentajia, joilta alitajuisesti kaikilta yrittää imeä ideoita omaan peli- ja valmennusnäkemykseen. Tärkein oppi on ollut, että tyylistä riippumatta kriittinen menestystekijä on intohimo tekemiseen ja rakkaus lajiin! Oppi-isänäni pidän sanan varsinaisessa merkityksessä omaa isääni eli Tuomo Tuominiemeä.

 

Kenestä ringettevalmentajasta haluat lukea seuraavan haastattelun?

Mielelläni lukisin Anu Pitkäsen mietteitä.