Timo Himberg
Valmennustausta (vuodet, koulutus, joukkueet, lajit, tasot, saavutukset jne.).
Olen toiminut ringeten SM-sarjassa valmentajana 4 eri vuosikymmenellä (Vg-62 1988 - 1995 ja 1999 - 2001, Turku Ringette 1996 - 1998, Rnk 2009 - ). Lisäksi olen toiminut valmennuspäällikkönä edellä mainituissa seuroissa. Seurajoukkueiden lisäksi olen toiminut muutaman vuoden Lounais-Suomen aluejoukkueessa (1990-luvulla) sekä nuorten maajoukkueen päävalmentajana 2007-2009. Naisten maajoukkueen apuvalmentajana 1993-2000. Naisten maajoukkueen päävalmentajana maaliskuusta 2011 lähtien.
Olen suorittanut kaikki Ringeten valmennustasokurssit (RHVT 1996). Jääkiekon B-valmentajatutkinnon suoritin 1992 ja Valmentajan Ammattitutkinnon 2012 Vierumäellä. Olen myös itse toiminut/toimin ringetteliiton lajikouluttajana.
Muutaman MM ja SM kullan lisäksi himmeitä mitaleja on kertynyt kenkälaatikollinen. Tuoreimmat on MM2013, SM2011 ja vuoden Valmentaja 2011.
Miten olet päätynyt ringettevalmentajaksi?
Valmensi jääkiekkojunnuja pari kautta oman ”jääkiekkouran” jälkeen ja Naantalin Mr Ringette, Alpo Lindström pyysi valmentamaan ringetteä. No, sillä tiellä mennään edelleen.
Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?
Lajituntemus, vaatimustaso, innostus valmentamiseen ja urheiluvalmennuksen ja eri urheilulajien tuntemuksen kautta hyvä valmennustietämys. Tinkimätön itsensä kehittäminen, joka toivon mukaan johtaa myös pelaajien kehittymiseen.
Tavoitteesi valmentajana? Mitä haluat saavuttaa / minne haluat yltää? Missä asioissa haluat kehittyä?
Kokoajan on pyrkimys tulla paremmaksi kaikilla valmentamisen osa-alueilla. Tällä hetkellä urheilumaailma muuttuu ja kehittyy hurjaa vauhtia, joten ajan hermolla pysymisessä on riittävästi haastetta. Voittaminen on kivempaa kuin häviäminen, mutta näillä kilsoilla paras fiilis tulee, kun pelaajat kehittyvät.
Kuvaile valmennusfilosofiaasi. Mitä asioita pidät tärkeimpinä? Mihin ja millä keinoin pyrit valmennuksessasi?
Vaativuus on valmennukseni kulmakiviä. Silti pyrin olemaan positiivinen ja pelaajaa auttava. Harjoituksissa se on huomattavasti helpompaa, peleissä pitää vielä temperamentin kanssa painiskella. Kaikki pitää kuitenkin tapahtua aidosti ja valmentajalla pitää olla halu kehittää itseään ja sitä kautta toimintaa. Ennen saatoin uskoa ulkoapäin tulevaan motivointiin, mutta pelaajalla pitää olla sisäinen palo ja polte kehittymiseen. Valmentaja auttaa sitten keinoissa.
Kerro yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistasi valmentajana.
Pakko kertoa kaksi. Nuorena nöösipoikana oli mukava käydä harjoitusleirillä Prahassa Vg-62 Watti Katti joukkueen ja Lahti Ringetten kanssa vuonna 1991. Linja-autolla matkustettiin mennen tullen ja ammattimaisesti harjoiteltiin joka päivä.
North Bayn MM-kisat 2013 oli myös erittäin mieleenpainuva. Sai käydä ringetten alkujuurilla mistä kaikki alkoi ja peliviikkokin sujui loistavasti. Pakkasta oli 36 ja keltaisessa koulubussissa oli tunnelmaa. Kiinnostavaa oli myös tutustua edesmenneen ringetten keksijän Sam Jacksin perheeseen.
Mitä oppeja olet saanut toisilta ringettevalmentajilta? Onko sinulla ollut valmennuksellista ”oppi-isää”?
Verkostoituminen on hieno asia. Kun samasta asiasta kiinnostuneet ihmiset vaihtavat kuulumisia, lopputuloksena on aina kehittyminen eri valmennuksen osa-alueilta. Monien upeiden valmentajapersoonallisuuksien kanssa on saanut ajatuksia vaihtaa, mutta legendaarinen Vg:n maalivahtivalmentaja Jan ”Olov-Eugen” Karlssonin elämän viisaudet on jääneet parhaiten mieleen.
Kenestä ringettevalmentajasta haluat lukea seuraavan haastattelun?
Haastan Krista Soinin
