Petri Heikkinen

Valmennustausta (vuodet, koulutus, joukkueet, lajit, tasot, saavutukset jne.)
Valmennuskokemusta ja muita tehtäviä lasten ja nuorten urheilutoiminnasta löytyy yli 10 vuoden ajalta, vastuuvalmentaja, 2.- valmentaja, 3-valmentaja,  mv- valmentaja, fysiikkavalmentaja, joukkueenjohtaja, seuran puheenjohtaja ja tuomari.

Ringettevalmentajana olen kulkenut RK, F, E, D, C, B – polun ja tällä hetkellä toimin Tikkakosken Tikan D- joukkueen vastuuvalmentajana. Ensimmäinen kerta vastuuvalmentajan tehtävissä.

Jalkapallo puolella valmennuskokemusta F, E, D, C - tyttöjen ja poikien joukkueissa.

Koulutustausta: VAT, II- tason ringettevalmentaja, fysiikkakoulutuksia, erilaisia valmennusta täydentäviä koulutuksia ja Suomen palloliiton D- tason koulutus.

Miten olet päätynyt ringettevalmentajaksi?
Oman tyttären kanssa lähdettiin Tikan järjestämään luistelukouluun ja siellä seura-aktiivi Elisa Hyökyvaara sai minut houkuteltua toimintaan mukaan. Luistelukoulusta sitä lähdettiin opettelee valmentamista ja uutta lajia. Ajan myötä, kun olin kolunnut seuran kaikissa vastuutehtävissä alkoi valmentaminen tuntumaan entistä enemmän omalta jutulta. 
 

Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?
Halu kehittää pelaajia yksilötasolla. Itsensä kehittäminen valmentajana. Sitoutuminen. Huumorintaju. ”SikaHyvä valmentaja, joka neuvoo” (Pelaajan kommentti)

 

Tavoitteesi valmentajana? Mitä haluat saavuttaa / minne haluat yltää? Missä asioissa haluat kehittyä?

CANADA !!!

Iso haaveeni olisi päästä näkemään ja kokemaan, kuinka ringetteä pelataan ja valmennetaan Kanadassa. Ja eihän tuota valmennuskokemusta kovin paljon ole Y- / SM- sarjastakaan, jos se olisi sellainen kotimaan haave.

Ihmisen johtamisen taidoissa haluaisin kehittyä huimasti lisää, mutta kyllä fysiikan, lajitaitojen ja taktiikan ymmärtäminen vaatii vielä kehittämistä.

 

Kuvaile valmennusfilosofiaasi. Mitä asioita pidät tärkeimpinä? Mihin ja millä keinoin pyrit valmennuksessasi?

Laadukasta harrastamista turvallisessa toimintaympäristössä, jossa kohdata urheilun kautta onnistumia ja pettymyksiä ja saada elämyksiä loistavan lajin ympärillä. 

Oma ajatusmaailma tämän päivän valmennuksessani on, että lajitaidot eivät kehity, jos fysiikka ole ensin kunnossa ja taktiikkaan keskitytään vasta, kun lajitaidot ovat kunnossa. Tänä kautena olen ottanut vahvasti mukaan valmennukseen kognitiivisten taitojen kehittämisen. Saas nähdä mitä siitä seuraa...

Ja ikuinen paasaus palautumisesta, ravinnosta ja OT- harjoittelun merkityksestä jatkuu.


Kerro yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistasi valmentajana.
C- sm - turnaus 2015 Hyvinkää

Taisteltiin VG-62 kanssa omaa turnauksen loppuottelua sijoista 14.-15. VG tasoittaa pelin loppuhetkillä  7-7 tilanteeseen. Ottelu meni rankkareille ja sitä tahkottiin pitkän kaavan mukaan. Osa pelaajista oli romuna jännityksestä ja epäonnistumisista eikä oikein rankkarin vetäjää meinannut löytyä. Sitten yksi pelaaja pomppasi reippaasti ylös ja sanoi, että hän haluaa vetää. Jäälle mennessä hän kysyi minulta, että" mihin vedän ?"  Minä sanoi, että "pistä pujut" ja niinhän se tyttö teki ratkaisevan voittomaalin puikoista. Melkein koko halli repesi liitoksistaan, kun pelaajat ja kannatusjoukot riemuitsivat voitosta.  Se pelin draamankaari ja tunnelma joukkueessa läpi koko turnauksessa on jäänyt pysyvästi mieleen, vaikkei mitaleille päästykään. 


Mitä oppeja olet saanut toisilta ringettevalmentajilta? Onko sinulla ollut valmennuksellista ”oppi-isää”?
Melkein kaiken opin valmennukseen olen saanut toisilta valmentajilta kenen kanssa on tullut tehtyä yhteistyötä. Hyökyvaaran Elisan kanssa valmennettiin pitkä aika yhdessä ja iso kiitos siitä hänelle. Erilaisten koulutuksien ja kokemuksien kautta ajatusmaailma valmentamisesta on laajentunut ja muovannut nykyiseen muotoonsa, mutta myös on tullut huomattua ettei tässä valmiiksi valmentajaksi ikinä tulla.

 Tällä hetkellä valmennukseeni vaikuttaa suuresti Sami Kalajan, Henrik Dettmannin ja Erkka Westerlundin ajatusmaailma valmennuksen suhteen, kuinka ihmisiä johdetaan, kuinka kehitetään havainnointia ja päätöksentekoa urheilussa.

Kenestä ringettevalmentajasta haluat lukea seuraavan haastattelun?

Annu Rintalasta.