Noora Vitikainen

Valmennustausta (vuodet, koulutus, joukkueet, lajit, tasot, saavutukset jne.).
Hyvinkääläisen ringeten parissa olen viihtynyt jo 21 vuotta. Tästä pelivuosia takana saman verran ja ne ulottuvat aina Hyvinkään Jää-Ahmat ajoille. Valmentamisen parissa on vierähtänyt seitsemän kautta. Seitsemään kauteen on mahtunut melkein jokaista junioritasoa aina ykkössarjaan saakka. Tällä hetkellä valmennan Hyvinkää Ringeten edustusjoukkuetta. Valmentajakoulutuksista olen suorittanut tasot 1 ja 2.


Miten olet päätynyt ringettevalmentajaksi?

Innostus valmentamiseen syntyi jo teini-ikäisenä, kun Hyvinkää Ringeten pelaajia houkuteltiin mukaan ringettekouluun ohjaajiksi. Varsinaisesti kuitenkin valmentamiseen hurahdin 1997 -ikäluokan siirtyessä D-junioreihin seitsemän vuotta sitten. Tällöin pelikaverini Piia Ahokas houkutteli valmennustiimiinsä mukaan. Tästä se ajatus sitten lähti. Ehdinpä pitää välissä jo muutaman kauden taukoakin, kunnes Forsblomin Sini ja Kim onnistuivat houkuttelemaan mukaan seuramme edustusjoukkueen valmennustiimiin kaudelle 2015-2016.


Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?

Pyrin tuomaan joukkueeseemme iloa, naurua ja positiivista energiaa jokapäiväiseen tekemiseen. Koen omana vahvuutenani tsemppihengen luomisen, joka toivottavasti tarttuu pelaajiin myös vaikeilla hetkillä.

 

Tavoitteesi valmentajana? Mitä haluat saavuttaa / minne haluat yltää? Missä asioissa haluat kehittyä?

En ole varsinaisesti luonut itselleni mitään erityisiä tavoitteita siitä, mihin haluaisin henkilökohtaisesti päästä tai saavuttaa. Tärkeintä on joukkueen yhteiset päämäärät ja niiden saavuttaminen yhdessä joukkueena. Minulla on kuitenkin kova halu kehittää itseäni valmentajana ja yrittää poimia itselleni kaikkea mahdollista tietoa, mitä matkan varrelta on poimittavissa. Tavoitteenani valmentajana on antaa mahdollisimman paljon apuja, neuvoja, vinkkejä ja erityisesti tsemppiä joukkueellemme.


Kuvaile valmennusfilosofiaasi. Mitä asioita pidät tärkeimpinä? Mihin ja millä keinoin pyrit valmennuksessasi?

Tekemisen pitää olla rentoa ja mukavaa, mutta hommia pitää tehdä tosissaan. Haluan, että joukkueemme pelaajat tekevät töitä joka hetki täysillä, mutta unohtamatta pilkettä silmäkulmassa. Joukkueen yhteishenki on tärkeä asia, johon jokainen joukkueen jäsen voi vaikuttaa omalla tekemisellään. Laadukkaalla jokapäiväisellä tekemisellä ja hyvällä fiiliksellä päästään pitkälle.Kerro yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistasi valmentajana.

Vaikea valita mitään yhtä ja tiettyä juttua. Ehkä hienointa on kuitenkin nähdä se, että ensimmäisiltä ringettekouluohjaajavuosilta on edelleen pelaajia mukana meidän seuran edustusjoukkueessa. On ollut hienoa nähdä pelaajien kasvua alle kouluikäisestä ringettekoululaisesta aina aikuiseksi saakka. On myös todella upeaa huomata, että omia valmennettavia on myös mukana seuramme joukkueiden valmentajissa.


Mitä oppeja olet saanut toisilta ringettevalmentajilta? Onko sinulla ollut valmennuksellista ”oppi-isää”?

Oman ringettehistorian ajalle on mahtunut monta erilaista valmentajaa, joilta varmasti suurimmalta osalta on oppinut niin hyvässä kuin pahassakin. Mielenpainuvin omista valmentajistani on kyllä ehdottomasti ollut Levanderin Jonne, joka myös tähän haastatteluunkin haastoi. Jonne on luonut aina joukkueeseensa hulvatonta meininkiä, mutta osannut kuitenkin vaatia pelaajiltaan paljon. Viimeisenä olen päässyt ottamaan oppia Forsblomin Kimiltä, jonka tiimissä olen saanut olla mukana kaudesta 2015-2016 alkaen. On ollut kunnia saada nähdä Kimin ammattimaista toimintaa läheltä. Joka joukkueen tapahtumassa oppii aina jotain uutta. 


Kenestä ringettevalmentajasta haluat lukea seuraavan haastattelun?

Tanja Heleniuksesta.