Nina Sundell

Valmennustausta (vuodet, koulutus, joukkueet, lajit, tasot, saavutukset jne.).

Valmennuskokemusta minulle ei vielä ole kertynyt kovinkaan paljon. En oikeastaan koskaan edes ajatellut, että minusta tulisi pelaajauran jälkeen valmentaja, mutta tässä sitä nyt ollaan enkä päivääkään vaihtaisi pois.

Olen suorittanut pelaajasta valmentajaksi koulutuksen Varalan Urheiluopistolla, tästä iso kiitos Valmentaa kuin nainen projektille. Ringetteliiton koulutuksista olen suorittanut II ja III tasot. Keväällä 2018 valmistuin Kisakalliosta ammattivalmentajaksi.

Toimin Helsinki Ringeten valmennuspäällikkönä sekä vastaan seuran C ja B joukkueiden valmennuksesta. Keväällä 2018 liityin myös U21 maajoukkueen valmennustiimiin.

Tähän asti saavutuksia on kertynyt lähinnä pelaajauralta, valmennuspuolella taas 2018 C SM pronssi.


Miten olet päätynyt ringettevalmentajaksi?

Pelasin Naisten ykkössarjaa kaudella 2014-2015 ja huomasin, että minulla voisi olla valmennuspuolella jotain annettava ja hakeuduin pelaajasta valmentajaksi koulukseen. Pelaajauran aikana kiinnostuin fysiikkaharjoittelusta ja halusin kehittää tätäkin puolta, varsinkin nuorten pelaajien harjoittelussa.


Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?


Vahvuuksiani ovat hyvä lajituntemus sekä hyvät tiedot fysiikkaharjoittelusta. Kehitän niin jää- kun oheisharjoittelua jatkuvasti. Huomioin pelaajat yksilöinä ja käytän aikaa siihen, että opin tuntemaan heidät ja ymmärtämään heidän ajatuksiaan. Haastan pelaajia myös ajattelemaan itsenäisesti ja perustelemaan omia ratkaisujaan. 

 

Tavoitteesi valmentajana? Mitä haluat saavuttaa / minne haluat yltää? Missä asioissa haluat kehittyä?

Valmentajana haluan olla taustalla luomassa pelaajille olosuhteet joissa he voivat nauttia urheilemisesta. Tavoitteena saada ryhmä toimimaan niin, että pelaajat ja toimihenkilöt viihtyvät ja luomaan ilmapiiri jossa kaikki haluavat tehdä töitä yhteisen tavoitteen eteen. Voittaminen ja mestaruudet ovat makeita mutta se mikä jää muistoon on matka määränpäähän, ja ne ihmiset joiden kanssa töitä tehdään. Työnteko palkitaan aina, palkinto ei välttämättä ole joka kerta se kirkkain mitali, mutta jotain jää aina käteen.

Psyykkinen valmennus ja taitovalmennus ovat kiehtovia aihealueita, joihin olen viime aikoina paneutunut eniten ja joissa haluan kehittyä.


Kuvaile valmennusfilosofiaasi. Mitä asioita pidät tärkeimpinä? Mihin ja millä keinoin pyrit valmennuksessasi?

Kunnioitus toista kohtaan on minulle tärkeää, samoin oikeudenmukaisuus ja rehellisyys. Kohtelen pelaajia yksilöinä ja arvostan jokaista yhtä paljon. Vaadin laatua ja korkeaa työmoraalia itseltäni, mutta myös joukkueeltani ja sen toimihenkilöiltä. Haluan kasvattaa urheilijoita jotka ovat luovia, oma-aloitteisia ja itsevarmoja.

Asioita ei kuitenkaan kannata ottaa liian vakavasti, vaan aina mennään pilke silmäkulmassa. #chillisti


Kerro yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistasi valmentajana.

Viime kaudella joukkueeni aloitti C SM turnauksen pelit ailahtelevasti, jonka takia jouduimme ahtaalle turnauksen toisena päivänä. Olimme kahden maalin tappiolla pelissä, joka piti voittaa, mikäli halusimme kahdeksan parhaan joukkoon. Onnistuimme nousemaan voittoon ja sitä kautta jatkopeleihin. Pelaajat keskittyivät peliin, eivätkä antaneet ajatusten harhailla ”mitä jos hävitään”. Pieneltä kuulostava asia, mutta asia jonka kanssa teimme töitä koko kauden ja kauden ehkä tärkeimmässä pelissä onnistuttiin tarvittavalla tasolla. 


Mitä oppeja olet saanut toisilta ringettevalmentajilta? Onko sinulla ollut valmennuksellista ”oppi-isää”?

Toisilta valmentajilta saa jatkuvasti hyviä ideoita ja tukea omille ajatuksille. Minulla on paljon valmentajakavereita eri lajeista, joiden kanssa pääsen vaihtamaan ajatuksia. 

 Minulla ei ole ollut varsinaista valmennuksellista oppi-isää. Pelaajaurallani minulla on ollut muutama loistava valmentaja ja he ovat varmasti vaikuttaneet siihen millainen valmentaja minusta tuli.  

Kenestä ringettevalmentajasta haluat lukea seuraavan haastattelun?

Eevi Kaasisesta.