Maarika Valtonen

Valmennustausta (vuodet, koulutus, joukkueet, lajit, tasot, saavutukset jne.).
Olen valmentanut  2000 -luvun alkupuolelta, en oikein muista tarkkaa vuotta, mutta välillä pelasin itsekin ja taas siirryin valmentajaksi. Olen käynyt joskus -90 luvulla muutaman maalivahtivalmennuskurssin, suoritin kakkostason valmentajakurssin 2006. Olin kolme vuotta Lounais-Suomen aluejoukkueen valmentajana ja sitten vielä vuoden verran nuorten U17 aluejoukkuevalmentajana. Tällä hetkellä valmennan RNK:ssa sm- joukkueessa sekä ykkösarjajoukkueessa. Valmennan myös seuran nuorempia maalivahteja yhdessä toisen maalivahtivalmentajan kanssa. Sm- sarjassa olen saavuttanut yhden mestaruuden sekä kaksi hopeaa ja  kolme pronssia. B-juniorien kanssa saimme viime kaudella sm pronssia.


Miten olet päätynyt ringettevalmentajaksi?
Ringettevalmentajaksi päädyin kun lupauduin auttamaan vanhaa pelikaveria Petra Ojarantaa. Petran kanssa aloittelimme peliuraamme jo  vuoden  1983 aikoihin ja nyt jo muutaman vuoden olemme edustaneet taas samaa joukkuetta.


Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?
Olen rauhallinen, kuunteleva ja yksilöt huomioon ottava. Uskon joukkueeseeni aina loppuun asti. Minulle on myös luontevaa löytää se positiivinen juttu ja sitä kautta tsempata kun pelaaja on alamaissa.

 

Tavoitteesi valmentajana? Mitä haluat saavuttaa / minne haluat yltää? Missä asioissa haluat kehittyä?

Tavoitteenani on saada yksilöt kehittymään ja luottamaan omiin vahvuuksiinsa, sekä auttaa heitä löytämään kehittämiskohteitaan. Haluan tietysti voittaa ja menestyä aina, mutta en pikavoitoilla. Olisihan se upeaa edustaa Suomea jonain päivänä. Haluan oppia ja kehittyä lajitaitojen valmentamisessa sekä kokonaisen joukkueen valmentamisessa. Tällä hetkellä kehitän itseäni psyykkisen valmennuksen saralla. Opiskelen erilaisia  henkisen valmennuksen tekniikoita työhöni liittyen, mutta voin hyödyntää niitä myös  ringeten valmentamisessa.


Kuvaile valmennusfilosofiaasi. Mitä asioita pidät tärkeimpinä? Mihin ja millä keinoin pyrit valmennuksessasi?
Maalivahtivalmentajana olen luontevasti enemmän yksilöiden ohjaaja ja  joukkuehan koostuu yksilöistä.  Minulle on tärkeää löytää jokaisen yksilön vahvuudet ja koska kaikilla yksilöillä on kehittämiskohteita, niin yksilöt voivat  vahvuuksiensa avulla "paikata" toisten kehittämiskohteita ja siten muodostaa toimivan joukkueen. Keskustelen paljon pelaajien kanssa ja pyrin kuuntelemaan heidän mielipiteitään asioista. Keskustelujen kautta yritän luoda pelaajalle uskoa itseensä, rohkeutta uskaltaa kokeilla ja onnistua.
Haluan  jokaisen pyrkivän täydellisyyteen, mutta ymmärrän yksilöiden väliset fyysiset ja psyykkiset erot. Toiset haluat tehdä kaikkensa ja mennä eteenpäin ja silloin kohdistan pääpainon ohjauksessa heihin. Olen harjoituksissa ja peleissä pelaajia varten.  Joskus pelaajista saattaa tuntua turhauttavalta, kun jankutan samoja asioita ja harjoitutan uudestaan ja uudestaan samoja asioita kyllästymiseen asti. Joissain asioissa olen hyvin tinkimätön, mutta joissain asioissa pystyn helposti  joustamaan ja tekemään kompromisseja tarvittaessa, kun minulle hyvin perustelee kantansa.


Kerro yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistasi valmentajana.
Olen tänä syksynä saanut tehdä töitä mahtavien urheilijoiden kanssa ja olen otettu siitä miten hienosti ovat ottaneet vastaan kuuden viikon pestini joukkueen ainoana läsnäolevana valmentajana. Alussa olin hieman kauhuissani tästä yllättävästä vastuusta, varsinkin kun se yllättäen oli paljon pidempi kuin oli suunniteltu. Yritän aina kertoa pelaajille miten arvostan heidän taitojaan ja osaamistaan, miten luotan heihin ja sitten päätin valmentaa niinkuin valmennan ja uskoa itseeni.  On upeaa valmentaa tuollaista määrää taitoa ja tahtoa.

Mitä oppeja olet saanut toisilta ringettevalmentajilta? Onko sinulla ollut valmennuksellista ”oppi-isää”?
Pyrin oppimaan kaikilta jotain, uskon että kaikilta valmentajilta voin oppia jotain. Minulla on kunnia saada oppia valmentamista Timo Himbergin kakkosvalmentajana.

Kenestä ringettevalmentajasta haluat lukea seuraavan haastattelun?
Mari Haapasesta.