Lotta Hallanaro
Valmennustausta (vuodet, koulutus, joukkueet, lajit, tasot, saavutukset jne.).
Valmennuskokemusta on kertynyt ringetessä kaikista juniori-ikäluokista G:stä ylöspäin edeten B-junioreihin. Valmentajana saavutuksia on junioreissa C SM pronssi 2015 sekä hopea 2017. Lisäksi olen neljättä vuotta mukana ringeten Juniorimaajoukkueen valmennustiimissä. Vuodenvaihteessa 2015-2016 toimin nuorten maajoukkueen videovalmentajana. Nyt menossa ringettevalmentajana 11 vuosi. Fysioterapia-opintojen aikana valmensin myös yleisurheilua soveltavassa urheilukoulussa näkö- ja liikuntavammaisten lasten parissa.
Koulutuksina olen suorittanut yleisurheilun 1 tason koulutuksen sekä ringeten puolelta lajiliiton 1 ja 2 tason koulutukset. Tällä hetkellä käyn Kisakalliossa valmentajan ammattitutkintoa, josta tavoitteena valmistua ammattivalmentajaksi keväällä 2018. Ammatiltani olen fysioterapeutti ja töissä lastenneurologisen kuntoutuksen parissa.
Miten olet päätynyt ringettevalmentajaksi?
Oman pelaajataustan kautta. Kaksi ensimmäistä vuotta valmentamisen ohella pelasin vielä itsekin. Valmentamisesta kiinnostuin koulutapahtumien järjestämisen kautta. Ringetteä opetettiin koululaisille Laaksolahden Arenalla ja innostuin lasten urheilun ohjaamisesta. Aloitin ohjaamisen EKS:n ringettekoulussa, johon oli sattunut paljon -00 syntyneitä tyttöjä, jotka jo osasivat luistella. Isäni Tanelin kanssa perustimme tällöin EKS:iin G-joukkueen. Vuosi taisi olla 2006 ja siitä se matka sitten lähti. Minulla on edessä juhlavuosi, kun -00 tytöt saavuttavat täysi-ikäisyyden virstanpylvään. Harvemmin enää tulevat ennen pelejä istumaan syliin ;)
Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?
Sitoutuminen, pitkäjänteisyys sekä ymmärrys lajin fyysisistä ja psyykkisistä vaatimuksista. Pelaajien osallistaminen valmennusprosessiin on minulle tärkeää. Haluan heidän tietävän mihin harjoittelulla pyritään ja miksi asioita tehdään. Kaudella luomme tavoitteita sekä joukkueena että yksilönä kehittymiseen. Valmentaminen ja urheilijan elämäntapa sekä lajirakkaus ovat minulle tärkeitä asioita.
Tavoitteesi valmentajana? Mitä haluat saavuttaa / minne haluat yltää? Missä asioissa haluat kehittyä?
Valmentajan roolissa yritän innostaa, opettaa ja auttaa urheilijaa löytämään sisäisen motivaation urheilua kohtaan. Pyrin auttamaan pelaajia käyttämään omaa potentiaaliaan. Valmentajan roolissa haluan jatkuvasti kehittämää urheilijan lisäksi itseäni. Valmentajana koen, että voin olla oma itseni ja tehdä työtä intohimolla. Lähitavoitteena on valmistua ammattivalmentajaksi, mutta siitä se matka vasta alkaa! Koen, että opin itse jotakin joka viikko. Haluaisin kehittyä psyykkisessä valmentamisessa.
Kuvaile valmennusfilosofiaasi. Mitä asioita pidät tärkeimpinä? Mihin ja millä keinoin pyrit valmennuksessasi?
”Ut sementem feceris, ita metes”
Mitä kylvät, sitä niität
Sitoutumisen lisäksi minulle on tärkeää keskinäinen kunnioitus. Sitoudun valmentamiseen ja suunnittelen kauden ohjelmaa ja harjoittelua pitkäjänteisesti. Odotan täten paneutumista myös pelaajilta harjoitteluun ja itsensä kehittämiseen. Annan palautetta muustakin kuin urheilullisista asioista. Valmennukseni tavoite on auttaa urheilijaa tunnistamaan omat taitonsa ja opettaa häntä itsearviointiin. Tavoitteena on myös opettaa urheilullista elämäntapaa, pyrkimystä itsensä kehittämiseen ja yhdessä tekemiseen. Haluaisin, että vaikeuksienkin keskellä nähdään mahdollisuus kehittyä.
Kerro yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistasi valmentajana.
Niitä on paljon. Hetkeen ei unohdu C SM-turnauksessa keväällä 2017 rangaistuslaukauskilpailulla ratkaistu paikka finaaliin. Ratkaisu meni aina 9 pariin saakka. Tähän SM-turnaukseen valmistavaa leiriä ja sen suunnittelua en myöskään tule unohtamaan. Myös kaikkia valmennuksen alkuaikojen G-F turnauksien tunnelmia on vaikea unohtaa.
Mitä oppeja olet saanut toisilta ringettevalmentajilta? Onko sinulla ollut valmennuksellista ”oppi-isää”?
Olen oppinut jotakin kaikilta valmentajilta, joiden kanssa olen toiminut yhteistyössä pelaajana tai valmentajana. Ringetessä lähivuosina olen saanut tukea ja oppia maalivahtivalmennukseen Lehtosen Auralta sekä sparrausta Rintalan Annulta, jonka kanssa olemme myös käyneet koulutuksia yhtä aikaa. Annun ja Auran kanssa kausi 16-17 oli kokonaisuutena onnistunut. Lisäksi olen oppinut aiemmilta seurajoukkue kollegoilta Tia Huttulalta , Vellu Helasterältä , Krista Soinilta ja Sini Saalastilta mm. luistelun saloista. Aluejoukkuetoiminnan ja koulutuksien kautta Matti Virtanen on tukenut paljon. Olen seurannut läheltä myös Jekka Ahosen valmennusta EKS:ssä ja arvostan hänen tuomia näkemyksiä valmennustoimintaani.
Varsinaista oppi-isää ei ole. Seuraan paljon myös muiden lajien valmentajia, joiden tekemiset ja sanomiset kiinnostavat. Näistä esimerkkinä Henrik Dettmann sekä Tero Lehterä. Lisäksi arvostan kovasti paraurheilun valmennuskollegaani Markku Niinimäkeä, jonka pedagogista lähestymistapaa ja urheilijoiden kohtaamista ihailen.
Kenestä ringettevalmentajasta haluat lukea seuraavan haastattelun?
Touko Heikkisestä.
