Kim Forsblom

Valmennustausta (vuodet, koulutus, joukkueet, lajit, tasot, saavutukset jne.).

Olen toiminut ringeten SM-sarjassa maalivahti-, apu- ja päävalmentajan tehtävissä 19 kautta (EKS 1996- 2000 ja 2008-2010, Hyvinkää Ringette 2000-05, 2010-2014 ja 2015-, Helsinki Ringette 2005-08 sekä BR 2014-15). Seurajoukkueiden lisäksi olen toiminut muutaman vuoden Etelä-Suomen aluejoukkueen (1990-luvun lopussa) sekä nuorten maajoukkueen (2000-luvun alussa) maalivalmentajana. Naisten maajoukkueen valmennusryhmään olen kuulunut tammikuusta 2004 alkaen ja liiton maalivahtikouluttajana olen toiminut vuodesta 2002 lähtien.

Ringeten 3-tason valmentajakurssin suoritin 2000-luvun alussa. Tällä hetkellä opiskelen liikuntapsykologiaa ja tutkin väitöskirjassani ringeten, jääkiekon ja salibandyn naisten SM-joukkueissa tapahtuvaa tavoitteenasettelua. Syksyllä 2014 kouluttauduin Suomen Valmentajien järjestämällä kurssilla lajimentoriksi.

Vuosien saatossa on hyllylle kertynyt 4 MM-kultaa, 1 SM-kulta, pronssi WCC-turnauksesta sekä 5 SM- pronssia. Henkilökohtaisista palkinnoista voisi mainita liiton pronssisen ja hopeisen ansiomerkin.

 

Miten olet päätynyt ringettevalmentajaksi? 

Lopetin jääkiekon pelaamisen keväällä 1996 ja olin jo hyvissä ajoin päättänyt ryhtyä maalivahtivalmentajaksi heti pelien päättymisen jälkeen. Alkuperäinen suunnitelma oli valmentaa kiekkomaalivahteja, mutta ”verenperintö” (isä valmensi ja isosisko pelasi) vei kuitenkin heti ringeten pariin.

 

Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana? 

Varmaan ainakin lajituntemus ja pitkäjänteisyys ovat vahvuuksiani. Uskoisin olevani vaativa ja teen asiat seikkaperäisesti. Laskisin vahvuuksiini myös kyvyn innostaa ja motivoida pelaajia.

 

Tavoitteesi valmentajana? Mitä haluat saavuttaa / minne haluat yltää? Missä asioissa haluat kehittyä? 

Selkeänä kehityskohteena koen ainakin sen, että kuinka pystyisin jalkauttamaan joukkueen pelitavan paremmin yksilötasolle. Kuinka siis teettää harjoituksia, jotka opettavat ja harjoituttavat vielä seikkaperäisemmin eri roolien tehtäviä vaikka avauksessa tai karvauksessa. Toinen oma tavoite liittyy palautteenannon kehittämiseen varsinkin peli- ja harjoitustilanteissa: miten pystyisi lisäämään henkilökohtaisenpalautteenmäärääpeli-jaharjoitustilanteissa.

Valmentajana palkitsevinta on ollut nähdä ja kokea se, kuinka yksittäisen pelaajan kanssa tehty vuosien mittainen yhteistyö on huipentunut pelaajan unelman, esim. MM-kullan saavuttamiseen. Muutaman kerran joukkue on pelannut aivan taitojensa ylärajoilla ja saavuttanut altavastaajana esim. SM-mitalin. Näitä ”matkoja” toivoo saavansa kokea vielä lisää.

 

Kuvaile valmennusfilosofiaasi. Mitä asioita pidät tärkeimpinä? Mihin ja millä keinoin pyrit valmennuksessasi? 

Uskon siihen, että kun urheilijalla on kokonaisvaltaisesti hyvä olla, niin sen jälkeen saadaan kaikki potentiaali myös kentällä käyttöön. Jos et tunne urheilijaa ihmisenä, et voi auttaa ja ymmärtää häntä parhaalla mahdollisella tavalla. Joukkuetasolla uskon siihen, että kun pelaajien roolit ja omat tavoitteet kohtaavat joukkueen yhteisten tavoitteiden kanssa, yltää ryhmä parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Tämä edellyttää asioista puhumista ja niiden konkretisoimista uudestaan ja uudestaan. Ehkä pelaajalähtöinen voisi olla sana, jolla kuvaan valmennusfilosofiaani.

 

Kerro yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistasi valmentajana. 

Tuntuu julmalta valita vain yksi... Ottawan MM-finaalin ratkaisu jatkoajalla ei varmasti unohdu ikinä. Oli uskomatonta kokea, kuinka kotiyleisön valtava meteli vaihtui täydelliseen hiljaisuuteen sekunnissa. En myöskään ennen sitä tiennyt, että ihminen voi huutaa itseltään ilmat pihalle ja jalat alta. :)

 

Mitä oppeja olet saanut toisilta ringettevalmentajilta? Onko sinulla ollut valmennuksellista ”oppi -isää”? 

Kaikilta valmennuskaverilta on oppinut jotain, toisilta enemmän, toisilta vähemmän – riippuen jo siitä kuinka pitkään kenenkin kanssa ehti valmentamaan. Olen ollut etuoikeutetussa asemassa, kun olen saanut valmentaa monien huippuvalmentajien (Voutilainen, Virtanen, Kataja, Himberg, Sundell, Tuominiemi, Karjalainen muutamia mainitakseni) kanssa. Kaikista suurimmat opit olen kuitenkin saanut pelaajilta, ketään sen enempää yksilöimättä. Pelaajat tekevät valmentajan!

 

Kenestä ringettevalmentajasta haluat lukea seuraavan haastattelun? 

Matti Virtasesta.