Katriina Kulju
Valmennustausta (vuodet, koulutus, joukkueet, lajit, tasot, saavutukset jne.).
Aloitin valmentamisen oman pelaamisen ohessa vuonna 2000 Rauman Lukon F-junioreissa, josta etenimme saman ikäluokan kanssa kaikki juniori-ikäluokat läpi aina Ykkössarjaan saakka. Kaudella 2013-2014 valmensin yhden vuoden UJK:n B-junnuja, jonka jälkeen siirryin Raisioon, jossa olen nyt valmentanut B-nuoria, Ykkös- ja SM -sarjajoukkuetta. Olen ollut myös kolme vuotta Lounais-Suomen aluejoukkueen valmentajana, sekä vielä toiset kolme vuotta U17 aluejoukkuevalmentajana.
Valmentajana minulla on juniorisarjoista muutamia mitaleja, mutta kirkkaimpana saavutuksena naisten SM-sarjan kulta keväältä 2017. Henkilökohtaisia saavutuksia ovat liiton pronssinen ansiomerkki, sekä valinta vuoden BSM-valmentajaksi vuonna 2014.
Miten olet päätynyt ringettevalmentajaksi?
Isosiskoni oli juuri aloittanut ringeten valmentamisen, ja he tarvitsivat mukaan vielä lisää ohjaajia. Lähdin mielenkiinnolla mukaan avuksi.
Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?
Rauhallisuus, positiivisuus ja jokaisen pelaajan huomioiminen yksilönä joukkueessa. Olen kiinnostunut kuulemaan pelaajien ajatuksia ja mielipiteitä, ja pyrinkin ottamaan niitä huomioon harjoitusten suunnittelussa ja pelin kehittämisessä.
Tavoitteesi valmentajana? Mitä haluat saavuttaa / minne haluat yltää? Missä asioissa haluat kehittyä?
Tavoitteeni valmentajana on aina auttaa joukkuetta sekä jokaista yksittäistä pelaajaa saavuttamaan tavoitteitaan. Palkitsevinta onkin nähdä pelaajien kehittyvän, ja yltävän joukkueena yhä parempiin suorituksiin.
Valmentajana haluaisin kehittyä yhä paremmaksi monipuolisia lajitaitoja ja pelitapaa tukevien harjoitteiden rakentamisessa, joissa haastavuustaso olisi aina sopiva ko. joukkueelle. Myös henkisen valmennuksen osa-alueilla haluaisin kehittyä, koska koen että siten voisin auttaa pelaajia yhä enemmän.
Kuvaile valmennusfilosofiaasi. Mitä asioita pidät tärkeimpinä? Mihin ja millä keinoin pyrit valmennuksessasi?
Valmentajana tavoitteeni on pelaajien monipuolinen kehittäminen. Erilaisia taitoja tulee harjoitella monipuolisesti sekä harjoituksissa että pelitilanteissa. Pyrin myös auttamaan pelaajia löytämään omat vahvuutensa ja kehittämiskohteensa pelillisesti, urheilullisesti, henkisesti ja osana joukkuetta. Yritän myös kehittää pelaajien pelinlukutaitoa niin, että he oppisivat itse lukemaan pelitilanteita ja tekemään päätöksiä kentällä peliä edistävällä tavalla.
Pyrin aina luomaan joukkueeseen kannustavaa, positiivista ja avointa ilmapiiriä. Pelaajan pitää uskaltaa rikkoa rajojaan, eikä pelätä liikaa virheitä myöskään peleissä. Avoimella ja keskustelevalla ilmapiirillä pyrin myös siihen, että pelaajat osallistuvat yhteisten päätösten tekoon. Pyrin myös olemaan helposti lähestyttävä, ja kuulen mielelläni palautetta pelaajilta.
Kerro yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistasi valmentajana.
Positiivisimpia mieleenpainuvimpia hetkiä ovat olleet ne, kun pelaajat tai heidän vanhempansa ovat tulleet kiittämään hyvästä valmennustyöstä jälkeenpäin, vaikka pelaaja-valmentajasuhde on ollut jo päättynyt.
Mitä oppeja olet saanut toisilta ringettevalmentajilta? Onko sinulla ollut valmennuksellista ”oppi-isää”?
Vuosien varrella olen saanut tavata useita ringettevalmentajia, joiden tekemisistä ja ajatuksista olen saanut vaikutteita omaan valmentamiseeni. Valmentajaurani alkupuolella sain eniten tärkeitä oppeja liiton koulutuksista niin pelitaitojen kehittämiseen, harjoittelun suunnitelmallisuuteen kuin fysiikkaharjoitteluunkin liittyen. Viimeisten kolmen vuoden ajan RNK:ssa valmentaessani olen päässyt oppimaan Timo Himbergiltä paljon lisää valmentamisesta; erityisesti taktiikkaan, pelitilanteiden johtamiseen ja laadukkaiden harjoitteiden toteuttamiseen liittyviä asioita.
Kenestä ringettevalmentajasta haluat lukea seuraavan haastattelun?
Sirpa Karkkosesta.
