Kati Koskelin

Valmennustausta (vuodet, koulutus, joukkueet, lajit, tasot, saavutukset jne.).

Valmennuskokemusta minulla on ainoastaan viime kaudelta apuvalmentajana Nokialla. 

Koulutuksena urheilijasta valmentajaksi on kesken. Muuten opiskellut poliisiksi,  personal traineriksi ja urheiluhierojaksi. 

Pelaajana noin 25 vuotta Iisalmen pelikarhut, Lapinlahden luistin ja Hyvinkää ringetessä. Pelaajana saavutuksia 5 SM-kultaa ja yksi SM-pronssi, seurajoukkueiden MM-kulta, 2 MM-kultaa ja yksi MM-hopea. Valmentajana SM-kulta. 

Muita lajeja (jalkapallo, jääkiekko,  salibandy, lentopallo, yleisurheilu, alamäkiluistelu ) on tullut myös kokeiltua ja pelattua siten miten on ehtinyt. Monipuolisuus onkin ollut tärkeää harjoittelussa.

 

Miten olet päätynyt ringettevalmentajaksi?

Lupauduin noin vuosi sitten Nokian porukkaan siten,  että aina kun on aikaa niin olen mukana neuvomassa. Kauden jälkeen sitten Jonna ilmoitti, ettei jatka valmentamista ja jonkun oli otettava vastuu valmentamisesta. Pelaajien kanssa keskusteltua, palaute oli sen verran positiivista,  että uskalsin ottaa uuden haasteen vastaan vaikka valmentamisesta ei kokemusta ole. 

 

Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?

Oma pelikokemus, pyrin ottamaan yksilön huomioon mahdollisimman paljon. Omalla peliuralla usko omiin taitoihin, voitontahto tai häviämisen inhoaminen ovat myös sellaista mitä yritän saada tuotua joukkueeseen. 

 

Tavoitteesi valmentajana? Mitä haluat saavuttaa / minne haluat yltää? Missä asioissa haluat kehittyä?

Oma tavoite on kehittää jokaista pelaajaa paremmaksi, tuoda heidän vahvuuksia esille. Saada jokainen pelaaja pelaamaan vahvuuksillaan ja uskaltaa yrittää sellaista mitä ei aikaisemmin ole uskaltanut. Luoda ilmapiiri niin harjoituksiin kuin peleihin joissa pelaaja uskaltaa yrittää ja ylittää itsensä. 

Itsellä on paljon opittavaa valmennuksesta ja harjoituksen rakentamisesta jne. Mutta koko ajan opitaan lisää. 

 

Kuvaile valmennusfilosofiaasi. Mitä asioita pidät tärkeimpinä? Mihin ja millä keinoin pyrit valmennuksessasi?

Pidän tärkeänä sitä, että saisin jokaisen pelaajan pelaamaan hieman paremmin jokaisessa pelissä ja tekemään parhaansa myös harjoituksissa. Yksilön huomioiminen ja vahvuuksien kehittäminen vieläkin paremmiksi. 

 

Kerro yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistasi valmentajana.

Viime kauden viides finaalipeli on kyllä aika mieleenpainuva tai oikeastaan koko finaalisarja. Kahden ensimmäisen pelin voittaminen ja sitten neljännen pelin jälkeen pelaajien syttyminen taas pelaamaan voitosta. Viidennessä pelissä meidän selkeä johto vaihtui takaa-ajoon nopeasti. Pelin jälkeen voitto maistui hienolle. Tunteiden vuoristorataa oli paljon tuon finaaliviikon aikana. 

 

Mitä oppeja olet saanut toisilta ringettevalmentajilta? Onko sinulla ollut valmennuksellista ”oppi-isää”?

Koska olen pelannut lähes koko ikäni Lapinlahdella, on Junnun opit painuneet syvälle mieleen. Luistelun tärkeys, taito ajatella itse peliä. Pelaajan yksilöllisyyden korostaminen tärkeänä osana joukkuetta. 

 

Kenestä ringettevalmentajasta haluat lukea seuraavan haastattelun?

Jouni Levander:sta.