Kari Ollila

Valmennustausta (vuodet, koulutus, joukkueet, lajit, tasot, saavutukset jne.).

Valmennuskokemusta ringetestä kymmenkunta vuotta. Seura on ollut Lahti ringette, vastuuvalmentajana F, E, D, B, edustus ykkönen ja SM. Paljon olen ollut viimeisten vuosien aikana kahdessa eri joukkueessa. 

Valmennuskursseista olen käynyt viimeksi Ringettetaso II:n. 

Saavutuksia Cn SM-pronssi, kaksi Bn SM-pronssia sekä Ykkössarjan voitto. Lisäksi SM -sarjan pelaajat valitsivat minut vuoden valmentajaksi viime vuonna ja Vuoden valmentaja-palkinto ykkössarjasta jonkun vuoden takaa.

 

Miten olet päätynyt ringettevalmentajaksi?

Aloitin tyttären mukana valmentamaan Lahden 2001 -syntyneitä, kun tytöt olivat F:ssä. Heidän kanssaan on olin vastuuvalmentaja D:hen asti, jolloin siirryin B:hen ja edustukseen. 

 

Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?

Katson, että aika hyvin pystyn lukemaan vastustajien peliä ja on niihin jotain vastalääkkeitäkin löydetty. 

 

Tavoitteesi valmentajana? Mitä haluat saavuttaa / minne haluat yltää? Missä asioissa haluat kehittyä? 

Ensi vuoden kuviot ovat oikeastaan aika selvät, mutta jossain vaiheessa haluaisin vielä mennä nuorimman tyttäreni valmennukseen mukaan. Kokeneita valmentajia pitää saada ehdottomasti mukaan nuorimpien valmennukseen, koska siellä tehdään se pohjatyö eri lajeissa. 

Kaikilla meillä on kehitettävää ja itselläkin monessa asiassa. Mm. olen pyrkinyt siihen, että asiat sanotaan positiivisesti, ilman negatiivista älä-sanoja, mutta on tuossakin vielä kehitettävää ja erityisesti palautteen annossa. Esimerkiksi ei saa sanoa, että älä laukaise päin, vaan sano se katso maalista tyhjä tila ja laukaise sinne. 

Ja kyllähän se on mahtavaa nähdä, kun valmentamasi pelaajat ottavat suuri harppauksia kauden aikana. 

 

Kuvaile valmennusfilosofiaasi. Mitä asioita pidät tärkeimpinä? Mihin ja millä keinoin pyrit valmennuksessasi? 

Pelaajille on aika paljon tullut sanottua, että virheitä saa tehdä, niitä tulee kaikille. Nollaat vain tilanteen ja keskityt seuraavaan vaihtoon. 

Perustaso luistelussa ja mailankäsittelyssä ei ole koskaan tarpeeksi hyvä, aina on varaa parantaa. Ja lisäksi siihen, että perustekemisen laatu harjoituksissa pitää saada mahdollisimman korkeaksi. Pelissä et voi suorittaa paremmin, kuin mitä teet harjoituksissa. 

Pelaajien itsetunto on monesti koetuksilla pelien ratkaisuhetkillä, aika paljon on viime vuosina pidetty psyykkisen puolen luentoja sekä palavereja toivoen, että joku aina nappaa niistä jotakin. 

 

Kerro yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistasi valmentajana.

Kyllähän ne voitetut mitalit ja hävityt ratkaisupelit ovat jääneet mieleen.

 

Mitä oppeja olet saanut toisilta ringettevalmentajilta? Onko sinulla ollut valmennuksellista ”oppi-isää”?

Valmennusryhmässäni on ollut useamman vuoden ajan Pekka Hämäläinen ja Jussi Voutilainen. Pekka on erittäin kokenut valmentaja ja kokenut ainakin mm. 8 -MM ja olympialaiset ja Jussihan toi mm ensimmäisen ringeten MM -kullan Suomeen. Molempien kanssa olemme keskustelleet paljon lajista ja naispelaajien valmentamisesta.

 

Kenestä ringettevalmentajasta haluat lukea seuraavan haastattelun?

Heidi Petrell:stä.