Kari Lahtivirta
Valmennustausta (vuodet, koulutus, joukkueet, lajit, tasot, saavutukset jne.).
1995-1998, jääkiekko, mm. Sakari Pietilän Hockey Campit neljänä kesänä (Vierumäki, Varala, Rovaniemi, Kuortane), VaPS Edustusjääkiekko
2002-2004, jääkiekko, VaPS edustus, päävalmentaja
2004-2010, jalkapallo, HNS, 3 ja 4divisioona
2010-2011, jalkapallo, Fc Punkkis, maahanmuuttajien ja kantaväestön jalkapallojoukkue
2005 - edelleen , ringette, VaPS Ringette, ringettekoulu, F, E, D, C ja B joukkueet, BSMsarja
2010-2012, ringette ja jääkiekkko, VaPS Jääliikunta ry, valmennuspäällikkö
2013-2015, jääkiekko, C2 ja C1joukkueet, aluemestaruus
2-tason ringettevalmentajan koulutus, luokanopettajan liikunnan erikoistumisopinnot, syksyllä 3tason koulutus
Miten olet päätynyt ringettevalmentajaksi?
Omien tyttärien aloittaessa ringeten, aloitin valmennuksen menttorina, josta siirryin jo seuraavana vuonna valmennukseen.
Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?
Hyökkäyspeliajattelu, analyyttisyys, kyky näyttää mallisuoritus, pelaajakeskeisyys, halu kehittyä ja oppia, eriyttämiskyky.
Tavoitteesi valmentajana? Mitä haluat saavuttaa / minne haluat yltää? Missä asioissa haluat kehittyä?
Tavoitteenani on kehittyä valmentajana omalle huipulle ja jatkaa valmentamista korkealla tasolla niin kauan kuin se tarjoaa antoisia hetkiä. Mikäli rahkeet ja motivaatio riittää, haluan olla mukana kehittämässä koko lajia pelillisesti ja taktisesti. Haluan kehittyä jokaisella osaalueella niin ihmisenä kuin valmentajanakin.
Kuvaile valmennusfilosofiaasi. Mitä asioita pidät tärkeimpinä? Mihin ja millä keinoin pyrit valmennuksessasi?
Kaikki peli on leikkiä ja elämä sekä terveys ovat aina peliä tärkeämpiä. Jokainen pelaaja on yhtä tärkeä, vain roolit vaihtelevat. Joukkue on melkein kuin yhteiskunta minikoossa ja jokaiselle pelaajalle voi opettaa menestymisen “alkeet” pelitaidoista riippumatta ja ne on siirrettävissä jokaisen omaan elämään. Filosofiaani kuuluu myös se, että valmentajan pitää pystyä perustelemaan jokainen päivittäinen, viikoittainen tai vuotuinen harjoite tarvittaessa, eli jokaisella harjoitteella tulee olla harkittu funktio. (suunnittelu)
Pyrin siihen, että jokainen pelaaja oppii ja kehittyy ja saa niitä valmiuksia, joita pelissä ja elämässäeittämättä tarvitaan. Tähän voidaan päästä käyttämällä riittävästi aikaa eriyttävään harjoitteluun sekä keskusteluihin. Pelaajan oma tavoitteen asettelu, motivointi ja reflektointi ovat tärkeitä työkaluja matkalla menestykseen.
Kerro yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistasi valmentajana.
Nokian jäähallissa tyttöjen elämänsä ensimmäinen ringettepeli (yli kymmenen vuotta sitten). Se liikunnan riemu ja ilo, joka välittyi noista pienistä tytöistä. Se on jäänyt ikuisesti mieleen ja saanut minut uskomaan, että on urheilussa edelleenkin paljon hyvää. Vrt. Lahden doping yms.
Mitä oppeja olet saanut toisilta ringettevalmentajilta? Onko sinulla ollut valmennuksellista ”oppiisää”?
En juuri mitään(poislukien valmennuskoulutus). Esim. taktillista seurarajat ylittävää ja lajia kehittävää ringettekeskustelua ei minun tietääkseni maassamme käydä. Toivoisin, että ajateltaisiin lajia enemmän ja käytäisiin.
Kenestä ringettevalmentajasta haluat lukea seuraavan haastattelun?
Kati Koskelin:stä.
