Elisa Hyökyvaara

Valmennustausta (vuodet, koulutus, joukkueet, lajit, tasot, saavutukset jne.).

Liikunta on aina ollut tärkeä osa elämääni. Liikun itse paljon ja olen vuosien varrella ohjannut lapsia, nuoria, aikuisia ja senioreita. Lajeina mm. jalkapallo, pesäpallo, lentopallo, salibandy, jumpat, kuntosali. Olen suorittanut erilaisia liikuntaan liittyviä kursseja ja koulutuksia (liikuttaja-tutkinnon, jumppakoulutuksia, voimaharjoittelua, liiketaitoharjoittelua, luistelukoulutusta, senioritanssia, fyysistä ja psyykkistä valmennusta jne.). Tällä hetkellä olen kuntosaliyrittäjä ja PT. 

Tyttäreni aloittivat luisteluharrastuksensa 2-3 vuotiaina. Siitä lähtien olen enemmän ja vähemmän ollut mukana luistelu- ja ringettekoulutoiminnassa. Varsinainen valmennusurani ringetessä alkoi muistaakseni vuonna 2004. Liiton koulutuksista olen käynyt I ja II –tason valmentajakoulutukset. III - tason valmentajakoulutusta odottelen alkavaksi :). 

Olen valmentanut ringetessä kaikkia ikäluokkia aina ringettekoulusta Naisten Ykkösjoukkueeseen. Olen myös toiminut U17 Aluejoukkuevalmentajana useamman kauden. Vuosien aikana on karttunut kokemuksia sekä voitoista että tappioista. Kultaa on tullut Itä-Suomen sarjasta, Kanadassa pelatusta turnauksesta, RingetteFestivaalien C-turnauksesta ja nyt keväällä toinen sija C-sarjassa. Suurin ja hienoin saavutus on se, että me Tikkakoskella olemme saaneet pidettyä näin hienon lajin elinvoimaisena. Olemme omalla esimerkillämme kannustaneet myös muita. Meidän kasvattejamme on pelannut SM-tasolla ja U20 maajoukkueessa. Myös U17 aluejoukkueringissä on pelaajia ollut mukana ja on edelleen. Henkilökohtaisia saavutuksiani ovat Vuoden Juniorivalmentaja-, Ykkösjoukkueen valmentaja- ja Vuoden Ringettehenkilö -tittelit. 

 

Miten olet päätynyt ringettevalmentajaksi? 

Tyttäreni Sonja (-93) pelasi E-joukkueessa kaudella 2004-2005. Seuraavana vuonna hänen ja monen muun oli tarkoitus siirtyä D-joukkueeseen. Sellaista ei kuitenkaan Tikkakoskella ollut, joten päätimme yhdessä Heikkilän Tuovin ja Kinnusen Satun kanssa perustaa joukkueen. Kaikilla meillä oli ennestään kokemusta ringeten pelaamisesta ja minulla myös lasten ja nuorten ohjaamisesta. Lähdimme sitten välittömästi valmentajakoulutukseen ja siitä se lähti.

 

Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana? 

Olen kannustava, luotettava, oikeudenmukainen, empaattinen ja osaava. Pitkäjänteisyys ja halu oppia lisää ovat myös vahvuuksiani. 

 

Tavoitteesi valmentajana? Mitä haluat saavuttaa / minne haluat yltää? Missä asioissa haluat kehittyä? 

Haluan ehdottomasti oppia uutta ja kehittyä valmentajana. Erityisesti minua kiinnostaa psyykkinen valmennus. Toki taktiikkaakin olisi hyvä oppia lisää. Haluan pitää tytöt ja naiset kiinni tässä upeassa lajissa ja liikunnan parissa sekä kehittää pelaajia ja lajia :) 

 

Kuvaile valmennusfilosofiaasi. Mitä asioita pidät tärkeimpinä? Mihin ja millä keinoin pyrit valmennuksessasi? 

Minun mielestäni valmennusfilosofia kehittyy kokemusten ja ajan myötä. Se myöskin muuttuu onnistumisten ja epäonnistumisten kautta. 

Oma filosofiani keskittyy siihen, että haluan kehittää pelaajaa hänen omista lähtökohdistaan määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti. Harrastamisen pitää ehdottomasti olla kivaa ja siitä pitää nauttia. Ilmapiirin tulee olla turvallinen. Jokaiselle pelaajalle pitää luoda onnistumisia, harjoittelun tulee olla monipuolista ja kaiken toiminnan tulee olla tavoitteellista. Mottoni on: Litet bättre nästa gång. 

 

Kerro yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistasi valmentajana. 

Niitä on vaikka kuinka paljon. Mutta ehkä yksi on jäänyt mieleen ylitse muiden: Ottelu Nokia – Tikka joskus 2006-2007. Nokia oli silloin meidän pahin vastustajamme. Meidän kokoonpanomme tässä pelissä oli 7 + 1. Ottelun edetessä yksi pelaajistamme ”loukkaantui” hieman (häneltä katkesi kynsi :D), ja sitten heti perään loukkaantui toinen. Kentällä oleva sentteri tuli pelin uuvuttamana vaihtoon. Sanoin hänelle, että nyt et valitettavasti voi tulla, koska sinua tarvitaan kentällä. Pelaajani käveli sitten vaihtoaition toisesta luukusta sisään ja toisesta suoraan takaisin kentälle. Siinä oli se kolmen sekunnin huilitauko. Ottelu oli aikamoinen katastrofi. Siinä hetkessä en tiennyt mitä olisin voinut tehdä. Näin jälkeenpäin hymyilyttää, ja ehkä nyt olisi enemmän eväitä.

 

Mitä oppeja olet saanut toisilta ringettevalmentajilta? Onko sinulla ollut valmennuksellista ”oppi-isää”? 

Keskustelujen kautta olen saanut paljon vinkkejä ja ”herättelyä” muilta valmentajilta. Tärkeää on ollut se, että olen voinut heijastaa omia ajatuksiani ja peilata asioita eri näkökulmista. 

Valmentaja, jota suuresti ihailen, on Curt Lindström. Ringetessä on tällä hetkellä muutama valmentaja, joiden valmennusosaamista ja -tyyliä arvostan tosi paljon. 

 

Kenestä ringettevalmentajasta haluat lukea seuraavan haastattelun? 

Rauman Lukon Minna Lahtisesta olisi kiva lukea juttua.