Annu Rintala

Valmennustausta (vuodet, koulutus, joukkueet, lajit, tasot, saavutukset jne.).
Valmentajan roolissa 6. kausi menossa parhaillaan, lajin parissa 23 vuotta. Olen kulkenut EKS -02 syntyneiden mukana aina E-juniori-ikäisestä asti. Tällä hetkellä olen osa EKS B-joukkueen mahtavaa valmennustiimiä Eevi Kaasisen ja Aura Lehtosen kanssa. 

Olen käynyt liiton 1. ja 2. tason valmentajakoulutukset sekä tuoreimpana Training For Warriors Level 1 – valmentajakoulutuksen. 

Minulle suurin saavutus valmentajana on nähdä kehitys pelaajien itseluottamuksessa ja asenteessa. Olen ollut myös voittamassa CSM-hopeaa 2017 sekä U14 Winter Festival -turnauksessa kultaa 2016.

Miten olet päätynyt ringettevalmentajaksi?
Oman pelaamisen päätyttyä pohdin, että minulla voisi olla annettavaa myös valmentajana. Kyselin silloiselta valmennuspäälliköltä mahdollista apuvalmentajan paikkaa jossain joukkueessa, jotta pääsisin katsomaan minkälaista valmentaminen olisi. Löysin kuitenkin itseni E- ja D-joukkueiden päävalmentajan roolista ja samalla iloisella matkalla ollaan edelleen! 

Mitkä ovat vahvuutesi valmentajana?
Vahvuuteni löytyvät positiivisuudesta ja pelaajalähtöisyydestä. Olen ehdoton positiivisen psykologian kannattaja ja pyrin aina löytämään jotain hyvää kaikista tilanteista. Haluan innostamisen kautta auttaa pelaajia yltämään omaan parhaaseen suoritukseensa. En menetä hermojani tuomareille, enkä keskity epäolennaisuuksiin kesken pelin. Pidän menosta ja meiningistä ja pyrin tuomaan sitä jokaiseen tapahtumaan mukaan. Tykkään myös kehitellä kaikkea kivaa arjen piristämiseksi, sillä pieni määrä glitteriä on aina tarpeen ?

Tavoitteesi valmentajana? Mitä haluat saavuttaa / minne haluat yltää? Missä asioissa haluat kehittyä?

Tavoitteeni valmentajana on muuttaa perinteistä pakonomaisen suorittamisen kulttuuria. Haluan tuoda maailmaan lisää iloa, energiaa ja positiivisuutta! Hyvä fiilis ei millään mittarilla sulje pois kaikkensa antamista ja täysillä tekemistä. Paras saavutus olisi se, että omat valmennettavat kasvaisivat onnellisiksi ja hyvinvoiviksi ihmisiksi ja urheilijoiksi, sekä jakaisivat omalla asenteellaan positiivista energiaa muille. Vaikka pidänkin enemmän voittamisesta kuin häviämisestä, en mittaa saavutuksia valmentajana voitettujen pelien tai mitalien määrän perusteella. Suurinta onnistumista valmentajana koen silloin, kun joukkue painaa hommia yhdessä hyvällä fiiliksellä ja 110% lasissa!

Myös valmentaminen on jatkuvaa oppimista. Tulee olla vahva halu kehittää itseään, jotta voi kehittää muita. Innostun helposti ja haluaisin aina mennä heti täysillä johonkin uuteen juttuun mukaan, sen myötä haluaisin kehittyä järjestelmällisemmäksi pidemmän ajanjakson tavoitteiden saavuttamisessa ja suunnittelussa. Haluaisin oppia lisää psyykkisestä valmentamisesta sekä erityisesti mielen ja fysiikan vaikutuksesta ja yhteydestä toisiinsa. 

Kuvaile valmennusfilosofiaasi. Mitä asioita pidät tärkeimpinä? Mihin ja millä keinoin pyrit valmennuksessasi?

Erityisesti lapsia ja nuoria valmentavilla on mahdollisuus antaa pelaajille uskomattoman arvokkaat opit ja elämäntaidot. Tiimissä toimiminen yhteisen tavoitteen eteen, hyvä kommunikointi, kurinalaisuus, sinnikkyys ja epäonnistumisten sietäminen ovat taitoja, joilla pärjää pitkälle. Haluan saada pelaajat ymmärtämään asiat seuraamusten, ei rangaistusten kautta. On täysin eri asia harjoitella kehittymisen halun takia tai rangaistusta välttääkseen. 

Näen ihmisen kokonaisuutena ja tiedän, että hyvinvointi koostuu useasta tekijästä. Elämän eri osa-alueet voivat joko antaa energiaa tai viedä sitä pois.  Pyrin siihen, että pelaaja oppisi tuntemaan itsensä, analysoimaan päivän kuntoon vaikuttavia tekijöitä ja sen myötä oppisi myös vaikuttamaan niihin. Haluan opettaa jokaista olemaan itse itsensä paras valmentaja.

Pyrin keskittymään pelaajan vahvuuksiin ja niiden kehittämiseen. Kun jokainen pelaa omilla vahvuuksillaan voidaan saavuttaa paras mahdollinen tulos. Sama pätee valmennustiimin ja toimihenkilöiden yhteistyöhön. Kukaan ei voi olla kaikessa paras, joten kannattaa keskittyä asioihin, missä on parhaimmillaan ja mistä eniten nauttii.

Oma asenne vaikuttaa eniten suoritukseen ja koettuun kokemukseen, AINA. Valmentajan tehtävä on saada pelaaja uskomaan itseensä, sekä joukkueeseen. Usko omaan tekemiseen ja halu kehittyä lähtee asenteesta ja on voimassa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Mieli täytyy olla vahva ja isosti mukana tekemisessä, jos halutaan saavuttaa tavoitteita. 


Kerro yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistasi valmentajana.
Yksi mieleenpainuva kokemus on viime kaudelta, jolloin yhdelle pelaajalle oli jäänyt iso mörkö eräästä tilanteesta ja hän koki asiasta isoja paineita ja ahdistusta ja vältteli sen harjoittelua. Työstettiin hommaa koko kauden ajan ja eräänä päivänä samainen pelaaja tuli luokse ja pyysi itse, voisimmeko harjoitella kyseistä tilannetta! Se oli hieno hetki, jonka muistan varmasti aina. Rankkarivoitot CSM- välierässä ja Winter festivaalin finaalissa ovat myös jääneet kokemuksena vahvasti mieleen.


Mitä oppeja olet saanut toisilta ringettevalmentajilta? Onko sinulla ollut valmennuksellista ”oppi-isää”?
Olen oppinut kaikilta jotain. Muutamia nimiä mainitakseni olen oppinut lajista paljon Matti Virtaselta sekä Kim Forsblomilta, hyvän pelifiiliksen tärkeydestä Katja Pasaselta ja monipuolisesta oheisharjoittelusta Katariina Forsblomilta. Omat valmennusopit olen koonnut kasaan yhdistelemällä parhaiten itselleni sopivat palaset omilta valmentajilta, valmentajakollegoilta sekä muiden lajien valmentajilta!