Valmentajapäivä 2019

Valmentajapäivillä haettiin uusia kokemuksia lajin ulkopuolelta

 

Asiantuntemustaan olivat jakamassa niin Suomen Palloliiton tutkimus- ja pelianalyysiasiantuntija kuin salibandyn monialaosaaja. 

 

Syyskuisena lauantaiaamuna Kisakallion Saari -neuvottelutilaan oli kokoontunut parinkymmenen hengen kuulijajoukko, kun jalkapallon miesten A-maajoukkueen videovalmentaja Henri Lehto alkoi kertoa kokemuksiaan videoanalysoinnista. Kuulijaryhmä koostui pitkälti Ringeten II -tason valmentajakoulutukseen osallistuvista henkilöistä, jotka saivat samalla arvokasta oppia muiden lajien asiantuntijoilta. 

Lehto kertoi omasta roolistaan maajoukkueen toiminnassa ja siitä, kuinka tuottaa materiaalia Huuhkajien valmennuksen ja pelaajien tarpeisiin ennen peliä, pelin aikana sekä palautteen muodossa jälkikäteen. Ideana on siis toimittaa faktaa valmentajille ja urheilijalle keskittyen videomateriaaliin sekä Key Performance Indicators (KPI) – suorituskykymittareihin, joiden pohjalta tehdään tiettyihin painopisteisiin keskittyvä analysointi. 

Koulutuksen pääpaino oli kuitenkin videovalmennukseen tutustuminen ja sen kokeilemista käytännössä. Tämä toimi sopivana jatkumona viime tammikuussa tapahtuneelle videovalmennus -sessiolle, joka järjestettiin Tie Huipulle -tapahtuman yhteydessä. 

Videovalmennuksen harjoittelualustana käytettiin Longomatch -ohjelmaa, johon Lehto tutustutti ryhmän teoriaosuudellaan. Varsinainen käytännönharjoittelu tapahtui aluksi luokassa valmiin videomateriaalin perusteella. Myöhemmin ryhmä pääsi kokeilemaan analysointimateriaalin tuottamista live -olosuhteissa seuraamalla kaukalon laidalla Ringeten Suomen U21 -maajoukkueen harjoituksia. 

Iltapäivän osuudessa itse videoanalyysiohjelman tekninen osuus oli jätetty hautumaan, kun puheenvuoron sai salibandyvalmentaja ja -asiantuntija sekä erotuomari ja otteluvalvoja, Jyrki Paajanen. Luennon aihe painottui pelikäsityksen ja taktiikan merkitykseen ja opettamiseen. Paajanen valotti asiaa hyvin käytännönläheisillä esimerkeillään ja videomateriaalillaan. 

Lajiemme yhteneväisyyksiä ja mailallisten pallopelien lainalaisuuksia oli helppo peilata Paajasen kertomien havaintojen kautta. Joukkuetaktisilla kuvioilla, kuten pallottomien tai pallollisten pelaajien ennalta suunnitelluilla liikkeellä hyökkäys- sekä puolustussuuntaan, voidaan luoda joukkuemenestystä. Samalla hän kuitenkin painotti, että tarkoitus on kuitenkin tuottaa yksilötaidollisesti taitavia pelaajia, jotka pystyvät havainnoimaan ja reagoimaan peliin nopeasti - itsenäisesti ajattelevia ja toimivia pelaajia.